Често срещан проблем при лаптопите Apple MacBook е отказ лаптопът да зарежда, или опознава батерията.

Причините за проблема могат да бъдат разнообразни – повредено зарядно устройство за Macbook, повредена батерия, проблем в захранващата букса, повредени елементи в дънната платка, отговарящи за зареждането, дори и софтуерни бъгове на ниско ниво.

Apple използват специфични зарядни, които комуникират с дъното и при определени обстоятелства могат да доведат до описаният ефект. В този случай проблемът се разрешава лесно – при доказана повреда на зарядното устройство, то просто се подменя. Същото важи и в случаите на повредена батерия, или такава с драстично намален капацитет.

Macbook батерията на лаптопа също комуникира по шина с дъното, и при проявена неизправност от каквото и да е естество, дъното спира заряда, за да се избегнат по-сериозни проблеми.

При повредена букса на захранване може да се прекъсне комуникацията на зарядното устройство с дъното и схемата за заряд на батерия отново се блокира, но проблеми с букса при лаптопите Apple са относително рядко срещани.

Повреда в дънната платка също е причина за отказ на заряд на батерията. Може да се прояви заради различни причини – вследствие на нормална експлоатация, поради факта, че веригата за заряд на батерия е силно натоварена и там протича голям ток, дефектът да е причинен от неизправна батерия, или повредено зарядно. Всъщност една от най-честите причини за подобна повреда най-често е причинена именно от проблемни зарядни устройства.

Лаптопите от марка Apple са с изключително сложна схемотехника на веригата за заряд на батерия и изискват работа с изправно зарядно, в противен случай има реални рискове от повреда.