Честа практика са възникнали проблеми с дънната платка на компютърно устройство, особено когато става дума за преносим компютър. В този случай специализиран Apple сервиз за лаптопи  първо ще опита да разреши проблема с ремонт на самата дънна платка, на ниво елемент.  И само ако това е абсолютно невъзможно, или цената на ремонта е твърде висока, да се предприемат действия за подмяна на дънната платка с нова.

Поради ограниченото пространство в корпуса на лаптопа,  топлоотвеждането не е достатъчно ефективно и компонентите са температурно по-натоварени, отколкото при настолните им събратя. Със стечение на времето и интензивната употреба дънните платки за лаптоп са склонни към повреди от най-различно естество, обикновено температурно индуцирани. Друга разлика от стационарните компютри е, че при лаптопите като правило не се монтират сменяеми компоненти на модулен принцип, а обикновено са запоени на самото дъно. Видеокарта, LAN карта, а в наши дни все по-често и процесори, са неразделна част от дъното на лаптопа и при повреда могат да бъдат свалени и подменени само чрез специализирано поялно оборудване.

 

проблеми с дънната платка

 

Дънната платка на лаптоп обикновено дава дефект в два случая. Единият е свързан с фактори, които не зависят от притежателя на лаптопа, така наречените непредизвикани повреди. При вторият вариант ползвателят на лаптопа е отговорен за повредата.

По-конкретно, при първия вариант това са производствени дефекти, колебания в напрежението, амортизация вследствие продължителна работа и др.При вторият вариант дефект на дъното може да се получи от случайни удари, изпускане от високо, невнимателно боравене с клавиатурата, заливане с течност и други. За щастие голяма част от проблемите са поправими, което е по-удачния и евтин вариант, вместо подмяна на цялото дъно.

Превенция на проблеми с дънната платка

Като изключим евентуални производствени дефекти, има начин да се погрижите дънна платка на Вашият лаптоп да работи възможно най-продължително време със следните прости правила:

 

  • Експлоатирайте правилно вашия лаптоп – това включва дори подходящо място за работа. Например не работете върху меки влакнести повърхности – одеала, килим, мокет. Освен запушването на отворите, през които излиза горещия въздух и моментното прегряване, власинки ще попаднат в системата за охлаждане и ще я запушат.
  • Пазете вашия компютър от заливане и удари – и двете могат да се окажат фатални за дънната платка.
  • Прилагайте редовна профилактика – това на първо място включва редовно почистване на лаптопа от прах и предпазва устройството от прегряване. При първите симптоми, като необичайно високи обороти на вентилатора и нетипичен шум, прекомерно загряване на лаптопа, внезапно изключване на машината, или забиване по време на работа, потърсете професионалист за навременна намеса, преди проблемът да се задълбочи и прерастне в нещо по-сериозно.

И все пак в случай на проблем реагирайте своевременно и се посъветвайте с експерт за ремонт на дънната платка. Ние от Quantum computers ще ви дадем обективен съвет какво е най-удачно и изгодно за Вас да се предприеме относно конкретният проблем. Изберете правилния сервиз за Вашият лаптоп, не рискувайте да попадне в случайни ръце.

Как подхождат професионалистите

Всичко започва с описване на симптомите на дефекта. Колкото повече информация, може да се предостави, толкова повече се облекчава последващата диагностика на лаптопа и безпроблемният ремонт. Следващата стъпка е обективна и точна диагностика на повреденото устройство. По време на диагностиката става ясно кой компонент е повреден и защо, и каква е степента на повредите на дънната платка. След това започва същинската работа по отстраняване на повредата, а именно ремонт на дъното на лаптопа.

Смяна на повредено дъно се предприема само в краен случай, единствено ако няма друго разрешение на проблема. Дънните платки за лаптоп обикновено са с прекомерно висока цена и твърде често замяната с ново дъно е нерентабилна.