С времето лаптопа се превръща в неизменна част от нашето ежедневие, и в това си качество има нужда от навременна и периодична поддръжка. Без значение колко време в денонощието работи един лаптоп Apple MacBook, качественото и навременно почистване е задължителна част от цялостната профилактика. Компонентите в лаптопа са разположени твърде близо един до друг, а някои от тях са особено горещи при работа. Комбинирано със запушване на радиатора с прах и постепенното и естествено изсъхване на термо пастата на процесора, това води до общо прегряване. Дори да не работи непрекъснато, постепенно се натрупват прах и други твърди частици, и тогава вашият  лаптоп Apple неизбежно ще има нужда от почистване.

 

Почистване на лаптоп

 

С какво е свързано замърсяването на един лаптоп

Обикновено виновници са прахта и малките частици боклук, които се събират и натрупват в корпуса, върху дънната платка на лаптопа, върху радиатора на охлаждането и във вентилатора.  И които съответно пречат на ефективната работа на охлаждането и водят до прегряване на лаптопа. Въздушният поток отслабва, защото отворите на радиатора са запушени. Затормозява се работата на вентилатора и на охлаждащата система и лаптопа започва да работи на температури значително по-високи от предвидените. Термо пастата на процесора изсъхва по-интензивно, защото е изложена на условия непредвидени от производителя. А това от своя страна допълнително задълбочава проблема с прегряването. Получава се един порочен кръг. Върху процесорите на Apple MacBook се поставя качествена термо паста, но и тя изсъхва след дълго време работа при неподходящи условия. Ако не се предприемат мерки, това обикновено се отразява на продължителността на живота на устройството.

Много често притежателите на MacBook рано или късно решават да дадат своя лаптоп за професионално почистване в сервиз за лаптопи. И често се изненадват как проблеми като ужасяващото прегряване или по-бавната работа на лаптопа, могат да се разрешат в рамките на няколко часа само с едно почистване и смяна на термо паста.

Основният проблем при замърсяване на един лаптоп започва с влошаване на работата на охладителната система, от който следват и всички допълнителни проблеми.

 

Симптоми, свързани с охлаждащата система, за които трябва да следите

В случай, че не почиствате редовно вашият лаптоп Apple, е желателно да следите за следните симптоми, свързани с охлаждащата система, които рано или късно се появяват при всеки лаптоп:

 

  • Въздушният поток излизащ от отворите на радиатора е слаб.  При запушването им топлият въздух остава в лаптопа и той започва да прегрява.
  • Работата на вентилатора става по-шумна – щом температурата на лаптопа се повиши вентилатора се опитва да се справи с проблема и работи по-шумно, това е лош знак за състоянието на лаптопа.
  • Лаптопът не работи добре – бавното зареждане, забиването и други подобни проблеми също може да са свързани със замърсяване.
  • Периодично рестартиране, или изключване – получава се при сработване на температурната защита вследствие интензивно прегряване. Тя служи за да предпазва от повреда на компонентите, и такива симптоми са много лоша индикация. Веднъж стигнал до тук, това означава, че е трябвало много отдавна да дадете своя Apple MacBook за почистване.

В зависимост от самият лаптоп, интензивността на употреба, и околната среда в която работи, почистване обикновено се налага веднъж в рамките на шест месеца или година. Това е и времето за което обикновено изсъхват повечето марки термо пасти. Такава редовна профилактика ще запази и поддържа доброто техническо състояние на лаптопа.

Ако желаете да се радвате на работещ лаптоп продължително време, то профилактиката е желателно да започне ще преди изтичане на гаранционният срок на устройството.