Лаптопите Apple MacBook са известни с качество и надеждност. Но както всички други преносими компютри, търпят повреди вследствие амортизация на компонентите.

Дънна платка на Apple Macbook

Ремонт на повредена дънна платка на Apple MacBook Pro и MacBook Air е голямо предизвикателство за всеки сервиз за лаптопи. Има ред причини, които сподпомагат поправката на дъно за лаптоп Apple да е трудна задача, и да отнема повече време за диагностика и поправка, отколкото при устройства от други производители.

От една страна, това са мерки, предприети от производителя. Включват отсъствие на техническа документация, отсъствие на маркировка по дъното и съответните референтни номера на елементите, което може да се окаже критично за ремонта, както и употребата на специфична и често уникална за тази марка елементна база.

От друга, схемотехниката на дънните платки на Apple MacBook е изключително сложна и изисква добро познаване на устройството и принципа на работа на лаптопа, за да се достигне до положителен резултат. Тоест, сервиз за Apple трябва да се извършва от техници с богат опит и нужното ниво на подготовка. Ремонт на лаптоп Apple e значително по-трудна задача от поправка на лаптопи от други марки и модели.

Печатната платка е тънка, използват се високотемпературни припои, което  допълнително усложнява работата по дънната платка на лаптопа.

Електронните компоненти използвани в лаптопите Apple  са специфични, и твърде често не се срещат при лаптопи от други марки. Поради тази причина понякога резервните части са дефицитни и осигуряването им изисква проверени доставчици.

При нужда от подмяна на повредена видеокарта, чипсет, или друг елемент на BGA монтаж при Apple лаптопи, се срещат умишлени пречки и затруднения, заложени от производителя на дъното.

Възникналите повреди по дънната платка могат да бъдат разделени на две групи: непредизвикани и предизвикани.
В първият случай това са дефекти свързани с нормалната, правилна експлоатация на лаптопа, вследствие работно натоварване, амортизация на електронните компоненти при продължителна работа и др. При лаптопите Apple това най-често са дефекти в схемата за заряд на батерия, повреди по захранване, повреден чипсет или видеокарта. Поправка на дънната платка на MacBook в този случай обикновено е до някаква степен „улеснена“, защото причините и последиците са предвидими.
При предизвикани повреди ситуацията е малко по-различна. Най-честите предизвикани повреди на дъно за Apple MacBook (извън механични повреди като счупени панти и счупена матрица, несвързани с дънната платка) са повреди по захранване вследствие дефектирало зарядно устройство, или заливане с течност.
В първият случай лаптопът може да спре да се включва изцяло, да се изключва сам, да не зарежда батерия и др.
В случай на заливане с течност няма „типови“ проблеми, предвид непредсказуемостта на дефекта. Повреденият MacBook може да не стартира изобщо, или да включва но без инициализация. Често проявление след заливане е лаптопът Apple да изгуби подсветка на екрана. Това е свързано с конструкцията на лаптопа и движението на течността по дъното. В този случай лаптопът има картина, но тя се вижда съвсем слабо, защото отсъства подсвет и матрицата не се осветява.
Залято с течност дъно на лаптоп поначало е твърде неприятно явление, поради факта, че освен електрически повреди, много често повредата е свързана с корозиране на елементи, както и на самата печатна платка, която също съдържа метал. При протичане на електрически ток през течност, тя се превръща в електролит, който е киселина и разяжда металите. Процесът е изключително бърз, поради тази причина след заливане лаптопът трябва веднага да се изключи от източниците на захранване – зарядно и батерия. При лаптопите Apple с фиксирани батерии без възможност за бърза подмяна, е желателно полятият с течност MacBook да посети сервиз в кратки срокове и батерията да бъде изключена от дъното.

За голяма част от описаните проблеми в нашият сервиз за лаптопи успяваме да намерим разрешение, ние знаем какво да предприемем за успешен ремонт на Вашият повреден Apple MacBook.