Професионален ремонт на MacBook дънна платка / дъно в Apple сервиз „Quantum Computers“, без значение на възникналата повреда – от заливане с течност до смяна на повредена графична карта на Mac. Всички видове ремонт на повредено дъно за Макбук.

Лаптопите Apple MacBook са известни с качество и надеждност. Но както всички други преносими компютри, търпят повреди вследствие амортизация на компонентите или настъпили инциденти.

Повредена дънна платка на MacBook е често срещан дефект – на практика това е най-натовареният и експлоатиран модул в лаптопа.

Дънна платка на Apple Macbook

Ремонт на повредена дънна платка на Apple MacBook Pro и MacBook Air е предизвикателство за всеки сервиз за лаптопи. Има ред причини, които сподпомагат поправката на дънна платка на MacBook  да е една нелека задача, в значително по-голяма степен отколкото при лаптопи от други производители.

От една страна, това са умишлени действия предприети от производителя. Включват затруднен достъп до техническа документация, отсъствие на маркировка по дъното и съответните референтни номера на монтираните електронни компоненти, както и употребата на специфична и често уникална за марката Apple елементна база.

От друга, схемотехниката на дънните платки на Apple MacBook е изключително сложно проектирана и изисква добро познаване на устройството и принципа на работа на лаптопа, за да се достигне до положителен резултат. Поправка и ремонт на дънна платка на Apple MacBook е желателно да се извършва от техници с богат опит и нужното ниво на подготовка и знания. В противен случай, неумелите или невнимателни действия са способни да доведат до привнасяне на допълнителни повреди, или дори абсолютната невъзможност за последващ успешен ремонт на повреденото дъно.

Печатната платка използвана в лаптопите Apple е тънка, използват се високо температурни припои – това  допълнително усложнява ремонта на дънната платка на лаптопа – особено при работа с машина за BGA чипове.

Електронните компоненти използвани в лаптопите Apple  са специфични, и твърде често не се срещат при лаптопи от други марки. Поради тази причина понякога резервните части са дефицитни и осигуряването им изисква проверени доставчици.

При нужда от подмяна на повредена видеокарта, чипсет, или друг елемент на BGA монтаж при Apple лаптопи, техниците често се сблъскват с пречки и затруднения, заложени от производителя на дъното – отсъствие на маркери за точно позициониране на чипа, „капризна“ печатна платка изискваща изключително внимание при работа, и др.

Възникналите повреди по дънната платка могат да бъдат разделени на две групи: непредизвикани и предизвикани.
В първият случай това са дефекти свързани с нормалната, правилна експлоатация на лаптопа, вследствие работно натоварване, амортизация на електронните компоненти при продължителна работа и др. При дънните платки на Apple MacBook това най-често са дефекти в схемата за заряд на батерия, повреди по основното захранване, повреден чипсет или видеокарта. Поправката на дъното на MacBook в този случай обикновено е до някаква степен „улеснена“, защото причините и последиците са предвидими.
При предизвикани повреди ситуацията е значително по-усложнена. Най-честите предизвикани дефекти при дъно на Apple MacBook, са повреди по веригата за захранване вследствие повредено зарядно устройство, или заливане с течност.
В първият случай лаптопът може да спре да се включва изцяло, да се изключва сам, да не зарежда батерия и др.
В случай на заливане с течност няма „типови“ проблеми, предвид непредсказуемостта на дефекта. Повреденият Макбук може изобщо да не се включва, или да включва но без инициализация. Често проявление след заливане е лаптопът Apple да изгуби подсвет на екрана – свързано с конструкцията на лаптопа. В този случай лаптопът има картина, но тя се вижда съвсем слабо защото екранът не се засветява.
Залято с течност дъно на лаптоп поначало е твърде неприятно явление, поради факта, че освен електрически повреди, много често повредата е свързана с корозиране на елементи, както и на самата печатна платка, която също съдържа метал. При протичане на електрически ток през течност, тя се превръща в електролит, който е киселина и разяжда металите. Процесът е изключително бърз, поради тази причина след заливане лаптопът трябва веднага да се изключи от източниците на захранване – зарядно и батерия. При лаптопите Apple с интегрирани батерии без възможност за бърз достъп, е желателно залятият с течност MacBook да посети сервиз в кратки срокове и батерията да бъде изключена от дъното. Впоследствие се предприема почистване на течността или ремонт, ако пораженията са по-тежки.

В Куантум Компютърс можем да извършваме ремонт на повредена дънна платка на Apple MacBook, на достъпна цена. При нужда, винаги можете да ни потърсите за съдействие.