Видео картата в Apple MacBook е един от най-натоварените компоненти, заедно с процесора. Тя е този елемент, който ще обработи информацията, постъпила от други компоненти, и ще изпрати към дисплея на лаптопа Apple нужните сигнали, които да бъдат визуализирани.

Вследствие интензивното натоварване, видео картата на вашият Mac търпи и силно загряване, което в дългосрочен план съкращава животът й и способства за проявяването на проблеми и дефекти.

Лаптопите Apple са оптимизирани на ниско ниво посредством специфични алгоритми, и обикновено работят при по-облекчен температурен режим, отколкото „обикновените“ лаптопи. Но рано или късно, след продължителна употреба, често настъпват повреди. Колкото и добре да са изработени лаптопите Apple, нищо не е вечно.

Най-често проявяваните дефекти при повредена видео карта на MacBook са черен екран, артефакти, размазано изображение, хоризонтални или вертикални черти през екрана, изобразяване на странни символи, и други. При лаптопите Apple MacBook често се среща и бял екран без картина, или в сив хомогенен цвят.

Какви са начините за справяне с проблема? Обикновено се налага смяна на повредената видео карта на вашият Apple MacBook. За разлика от лаптопи от други марки, при Apple MacBook видео картата винаги е запоена на дънната платка.Подмяната на видео чипа се извършва със специални машини за разпояване на елементи на BGA монтаж, от обучен техник с нужните умения. В лаптопите Apple фабрично се монтират графични чипове както на NVIDIA, така и на ATI Radeon. Трябва да се отбележи, че дънните платки на Apple са много специфични и работата по смяна на видео картата при MacBook Pro и MacBook Air често е затруднена от самия производител на лаптопа. Особено в серията MacBook Air, при които текстолита е изключително тънък.

По-редки са ситуациите, когато се прилага т.нар. „реболинг“. Тоест разпояване на видео чипа от дъното, нанасяне на нови спойки и запояването му обратно. Спойките на видеокартата представляват миниатюрни топчета, които след загряване и от теглото на самия чип, приемат формата на полусфери. Те осъществяват контакта между подложката на чипа и дънната платка.

Реболинг се прилага само в случаите, когато на 100% е доказано отсъствие на контакт между видео чипа и дъното. Обикновено се случва при падали, или ударени лаптопи Apple, или при каквито и да е други външни механични въздействия.

Внимание !

Мнозинството от съвременните видео карти, чипсети, и други елементи на BGA монтаж, се повреждат по специфичен начин, с „отлепяне“ на кристала на чипа от подложката му. Тоест, лоши спойки вътре в самия чип. Тези чипове подлежат на частично възстановяване, има методи за това ! Такива чипове подлежат на задължителна подмяна, в противен случай следва повторение на дефекта !

Съществуват сервизи, които с обяснението, че „видеокартата е отлепена“, извършват действия, с които просто временно удължават живота й. Следва рекламация след период от време, обикновено кратък.

 Най-важно е проблемът да бъде точно диагностициран, за да се предприемат точните мерки. Реболинг на видеокарта, или чипсет на Apple MacBook се извършва само когато диагностиката е показала с точност наличието на спойки под чипа. В такива случаи сервизът трябва да дава гаранция върху извършената работа !