Батериите за Apple Lithium-ion Polymer се срещат във всеки от продуктите на бранда – iPhone, iPad, iPod, в смарт часовниците и MacBook.

 

оригиналните батерии Apple

 

Какви са конкретните предимства на оригиналните батерии за Apple MacBook Pro и MacBook Air

 

Ако направим едно кратко сравнение между оригиналните батерии за Apple MacBook Lithium-ion Polymer и тези базирани на стандартна технология,  можем да кажем, че първите се зареждат по-бързо, издържат по-дълго време в работен режим и предлагат по-добро съотношение на мощност към обем на батерията.

 

Режимът на заряд на оригиналната батерия за лаптоп Apple е разработен така, че отначало да се зарежда с максимална бързина до достигане на 80% от нейния капацитет, а след това превключва на бавно зареждане. Благодарение на този вид комбиниране зареждането става много по-бързо в сравнение със стандартна технология, но също така животът на батерията се удължава. Разбира се, този ефект може да се постигне само с оригинални батерии за Apple. Заместителите, или т.нар. „ментета“ като правило са изработени от по-некачествени елементи, които не отговарят на високите изисквания на производителя и режимът им на работа не е оптимален.

Зареждането на оригинална lithium-ion батерия за Apple е лесно. Може да го правите, когато пожелаете. Не е задължително да чакате батерията да се изхаби цялата, за да я заредите. Технологията lithium-ion Polymer работи с така наречените цикли на зареждане – един цикъл е равен на 100%, но това не е задължително да става с едно зареждане. Може да го направите на два пъти, един ден зареждане до 75%, а на другия останалите 25% – за оригиналната батерия за Apple това е един цикъл.

Понякога може да отнеме и няколко дни да завърши един пълен цикъл – това също не е проблем. Несъмнено, това е голямо предимство за живота на вашата батерия, нещо, което не работи на този принцип при батериите заместители.

 

Как да удължите живота на вашата Apple батерия

 

За да получите максималното от вашата оригинална батерия за Apple Macbook, трябва да се оптимизират две направления – времето, което вашият лаптоп Apple издържа с едно зареждане и цялостния живот на вашата батерия.

За да се получи ефективно оптимизиране, на първо място следете за важни ъпдейти на операционната система лаптопа, които много често съдържат и такива свързани със спестяване на енергията в работен режим и standby.

Друг важен фактор е температурата. Лаптопите Apple така са разработени, че да понасят по-екстремни температури, а оптималната температура на самата батерия е от 16° до 22° C. Важно е да  се избягват температури над 35° C измерени директно върху батерията, защото има голяма вероятност това да навреди на капацитета на вашата оригинална батерия. Ако устройството загрява прекомерно – дали при замърсяване от прах, или е изложено на неподходящи атмосферни условия, е желателно да се вземат навременни мерки.

Трябва да се има предвид, че ако няма да използвате вашият лаптоп Apple дълго време, то батерията му е желателно да бъде заредена приблизително наполовина. В никакъв случай не трябва да се допуска достигане на пълен разряд на батерията и продължително съхранение в такова състояние. Това обикновено довежда до повреда на батерията. Имайте предвид, че батериите имат саморазряд и ако устройството не се ползва дълго време, то е желателно да се включва към зарядно от време на време. Нежелателно е и устройството да работи само на зарядно, без използване на батерията, за продължителни периоди от време. Това също може да доведе до повредена Apple батерия. Например, ако работите с лаптоп Apple и го ползвате изключително на зарядно, препоръчително е правите поне 1-2 цикъла на батерията на месец, за да избегнете неприятности.

 

Относно удължаване живота на батерията на вашия MacBook, то оптимизирайте следните настройки – енергия, яркост, Wi-Fi и отделните приложения. Една проста настройка като „sleep mode“ ще направи чудеса с батерията. Високата яркост на екрана също консумира твърде много енергия, както и някои прекалено тежки приложения. Ако се извършва дейност с интензивно натоварване, препоръчително е да ползвате Вашият Apple MacBook на зарядно, за да не товарите излишно батерията.

Следете живота на вашата оригинална батерия, за да получите качеството, което заслужавате и, за да се радвате по-дълго на Apple устройството, което използвате.