Едно от най-често срещаните проявления на дефект при повреден лаптоп Apple MacBook е липса на изображение, познато още като „черен екран“. Може да се дължи както на отсъствие на инициализация, т.е. липса на комуникация по шина между отделните компоненти на дънната платка, отсъствие на картина вследствие възникнал проблем с видео картата, така и на липса, или некоректна стойност на някое захранващо напрежение.

Когато лаптопът реагира на бутона за включване, но отказва да работи, то в повечето случаи черният екран говори за сериозен проблем. Най-обичайните причини са Apple MacBook с повредена видео карта, или повреден чипсет. Но не е задължително, тъй като може да възникне и при заливани, или ударени лаптопи, при неработеща оперативна памет, или процесор, дори при повредена клавиатура при някои модели, и други.

Тъй като възможностите са твърде разнообразни, най-важно е лаптопът да претърпи надеждна диагностика, за да се установи точната причина за дефекта и да бъде извършен съответният ремонт.