Под термина „ не включва“, обикновено се има предвид отсъствие на захранване, или лаптопът се изгася сам веднага след натискане на бутона за включване.

Отсъствие на захранване при Apple MacBook може да бъде причинено от проблем в захранващият адаптер, повредена букса на захранване, късо съединение по линията на основното захранване, отсъствие на дежурни напрежения, повреда на някой от елементите, които отговарят за включването на машината след натискане на бутона, късо съединение по някоя от линиите на вторичните захранващи напрежения, и много други причини.

Лаптопите Apple MacBook са с изключително сложна схемотехника и причините да не стартират в случай на повреда в дънната платка могат да бъдат най-разнообразни. Когато натиснете бутона за включване, по дънната платка започват да обикалят сигнали, от интерпретацията на които зависи дали лаптопът ще стартира. При наличие на грешки, чиповете които осъществяват комуникацията помежду си просто спират своята работа, за да предпазят дъното от допълнителни щети.

След натискане на бутона, скоростта на комуникация и времето за което въпросните сигнали обикалят през дънната платка, до намиране на проблем и отказ е толкова кратко, че обикновено няма да видите никакво визуално потвърждение, че лаптопът опитва да отработи командата Т.е. няма да има достатъчно време дори да примигнат светодиоди, нито каквато и да е друга реакция.

Понякога, в зависимост от схемотехниката на дъното, при наличие на късо напрежение във вторични захранващи вериги, или някакъв проблем с „големите“ чипове в лаптопа, светодиодите могат и да примигнат за момент и лаптопа да опита да се включи, преди принудително да бъде угасен от системите за защита.

При всеки от описаните симптоми, повреденият MacBook има нужда от първоначална диагностика и специализирана помощ за отстраняване на дефекта.