Залят с течност MacBook е често срещана повреда и част от сервизната практика. В нашият Apple сервиз може да разчитате на професионален ремонт на MacBook Pro/Air след поливане с течност, независимо от повредата. Извършваме смяна на залята клавиатура за макбук, както и ремонт на дънна платка за MacBook пострадала от течност.

ремонт на изгоряла дънна платка на MacBookМоже да се случи на всеки – секунда невнимание и разположената в близост чаша полива обилно вашият Mac. Какви са механизмите за възникване на повреда при залят с течност MacBook, и какви биха могли да бъдат пораженията върху лаптопа?

Това е предизвикана повреда, при която пораженията по лаптопа са на абсолютно случаен принцип. Зависи от вида и количеството на попадналата течност, какви мерки ще бъдат предприети и кога, кои точно са залятите модули и участъци в лаптопа Apple.

На първо място, и най-често срещаният в практиката проблем след заливане, е повредена Mac клавиатура. Обикновено тя е първият детайл, който има досег с течността. Клавиатурата може да се повреди моментално (изцяло или частично), или след време – вследствие утечки и/или изгниване на писти. Възможно е част от бутоните да „лепнат“ при натискане, особено при заливане със захаросъдържащи течности. При Apple MacBook като правило бутонът за включване е част от клавиатурата, и съществува реална вероятност дори да не можете да включите вашият лаптоп, дори и при работеща дънна платка.

Проблеми с повредена клавиатура на MacBook Pro/Air пострадал от заливане с течност, се отстраняват само със смяна на клавиатура. Почистване е невъзможно, предвид факта че клавиатурите са здраво занитени за top case и е невъзможно да бъдат демонтирани без да се повредят. Отделно,  течността прониква дълбоко в платката на клавиатурата и предизвиква утечки (ликажи) и корозия.

В случай на подобна повреда, в „Quantum Computers” може да разчитате на професионално извършена смяна на залята с течност клавиатура за Macbook Pro и Air. Можем да сменим самата клавиатура, а не целия top case, и това се отразява на крайната цена.

Дънната платка на MacBook също може да бъде повредена – в случаите когато попадналата течност успява да достигне до нея. Течностите са в по-голяма или по-малка степен проводими, но присъства една специфична особеност – при протичане на електрически ток през тях се получава електролиза, и крайният продукт е киселина. Процесът е изключително бърз. Тази киселина, освен че е много добър проводник, е способна да разяжда както електронните компоненти по дъното, така и участъци от самата печатна платка – съдържа метал.

В една част от случаите залятото дъно на Mac може да се „размине“ с почистване – особено ако лаптопът постъпи в сервиз кратко време след заливането и течността е прясна. В други случаи, попадналата течност моментално поврежда електронни компоненти и дънната платка на вашият Apple MacBook вече се нуждае от ремонт.
Агресивната корозия е на практика и най-опасният страничен ефект. Ако не се отреагира своевременно, тя може буквално да разяде печатната платка и „изпари“ изводи на електронни елементи, писти, контактни площадки. Понякога това е неотстранима повреда, в зависимост от пораженията. При дънните платки на MacBook е характерно че „изгниват“ изключително бързо след заливане, и в много по-голяма степен от останалите марки лаптопи. Причината се корени в използваните материали и технология на производство при дънните платки Apple.

Какво е желателно да предприемем ако полеем любимият Mac, и какви са методите да ограничим щетите след заливането с течност?

Препоръчително е да изключите лаптопа, и да не правите опити за включване преди да бъде почистен. Желателно е да отпаднат всички източници на захранване – захранващ адаптер и батерия. При всички съвременни лаптопи Apple MacBook батерията е интегрирана. Ако нямате възможност, умения, или инструменти – обърнете се към сервиз. Времето за реакция е критично.
Препоръчително е лаптопът да се разглоби и огледа, особено дънната платка – след заливане с течност, повредата понякога не е моментална, а настъпва след време. И в тези случаи често дефектът е неотстраним без смяна на цялото дъно, което при лаптопите Apple означава изключително скъп ремонт и трудна за осигуряване резервна част. Всяко забавяне е възможно да ескалира дефекта, или да оскъпи поправката на полятия с течност Mac.

Не опитвайте да премахнете попадналата в MacBook течност посредством тръскане на корпуса, въртене и обръщане на лаптопа, и т.н. Невъзможно е по този начин да премахнете течност от затворен обем! Лаптопите Apple са компактно сглобени и с малко технологични отвори. Крайният резултат е разнасяне на течността по всички повърхности, и ужасяващи поражения по всички, или много, от модулите на лаптопа.

При нужда от съдействие за залят с течност лаптоп Apple MacBook, в нашият Apple сервиз ще направим всичко възможно да извършим ремонт, на приемлива цена – от смяна на клавиатура, до почистване или ремонт на повредена дънна платка.