0898 787 439, 0898 249 449
office@quantumcomputers.bg

Apple MacBook не работи клавиатура

Случва се клавиатурата на Apple MacBook да спре да работи изцяло, определени бутони да не функционират, или при натискане да изписват произволни символи.

Кое довежда до подобни проблеми ? Клавиатурата на лаптопа е един силно натоварен модул, който в жизнения си цикъл може да претърпи десетки хиляди натискания на бутоните, а понякога и удари, и заливане с течност. Тоест, да възникне повреда вследствие нормална амортизация, механична повреда вследствие удар, или утечки (ликажи) при попадане на проводима течност.

Според производителите на лаптопи, включително и Apple, клавиатурите са консуматив,  именно поради интензивната натовареност. Не подлежат на ремонт, представляват капсулиран модул и възможностите за интервенции и поправка са минимални. В случай на повреда повредената клавиатура Apple MacBook просто се подменя с нова.

За разлика от останалите лаптопи, клавиатурата при Apple MacBook е на USB интерфейс и освен че може да спре да функционира, напълно, или изцяло, може да доведе до странни и разнообразни странични ефекти по време на работа на устройството.
При една част от моделите на Apple MacBook бутонът за включване е част от клавиатурата, което може да доведе дори до невъзможност за стартиране на лаптопа.

Особен случай представлява залята клавиатура на Apple MacBook. Обичайната практика е извършване на ремонт чрез подмяна на Top Case, което представлява целият модул от горен капак + клавиатура и Trackpad, но цената обикновено е твърде висока. Съществува възможност за подмяна на самата клавиатура, без да се налага смяна на целия комплект. Свързано е с пълно разглабяне на лаптопа и не се препоръчва да бъде извършвано без знания и практически умения, поради опасността от привнасяне на допълнителни повреди. Част от клавиатурите за Apple са фиксирани чрез занитване и други методи, така подмяната им се усложнена допълнително.